Postopek certiorari pred Vrhovnim sodiščem Združenih držav Amerike kot model za sistem izbire zadev na Ustavnem sodišču Republike Slovenije - Bardutzky, Samo (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2012)
V procesu priprave sprememb Ustave Republike Slovenije v letih 2008-2011 se je kot primerjalni argument za predlagano uvedbo diskrecijskega sistema izbire ustavnih pritožb in pobud za oceno ustavnosti najpogosteje pojavil mehanizem s pravnim sredstvom writ of certiorari, kot je uveljavljen na Vrhovnem sodišču Združenih držav Amerike. Namen članka je prikazati delovanje tega mehanizma, pri čemer je očrtano notranje postopanje sodišča s prispelimi vlogami, nekatere procesne rešitve, ki zaokrožujejo sistem diskrecijske izbire, ter preudarki, ki dejansko vodijo Vrhovno sodišče ZDA pri odločanju o tem, s katerimi primeri bo napolnilo svojo agendo. Članek se sklene s premislekom o določenih predstavljenih elementih sistema certiorari z vidika morebitnega prenosa tega sistema v postopkovno ureditev Ustavnega sodišča Republike Slovenije.
Keywords: Slovenia; Slovenija; ustavna sodišča; ustavna pritožba; sodni postopek; procesno pravo; diskrecijska pravica; United States of America; ZDA; sodišča; sodna praksa