Učenje vožnje s kolesom za otroke - Kodrin, Matej (Šport (Ljubljana), 2013)
V prispevku smo predstavili učenje vožnje s kolesom za mlajše otroke. Opredelili smo dejavnike, ki vplivajo na uspešno učenje, ter poskušali odgovoriti na vprašanja, kdaj in kako začeti ter na kakšnem kolesu začeti. Zasnovali smo program učenja vožnje na kolesu, ki v sedmih stopnjah otroka pripelje do obvladovanja kolesa. Poseben poudarek smo namenili igri; oblikovali smo deset zanimivih iger, s katerimi lahko otroci izboljšujejo spretnosti vožnje s kolesom. Igre so razvrščene po zahtevnosti, pri vsaki igri pa smo opredelili tudi namen in opis igre ter pripomočke, ki so potrebni za njeno izvedbo. Menimo, da moramo pri učenju upoštevati veliko dejavnikov, kot so starost oziroma razvojna stopnja otroka, njegove morfološke značilnostiin gibalne sposobnosti ter velikost in vrsto kolesa (poganjalec, trikolesnik, kolo).
Keywords: child; children; cycling; kolesarjenje; learning to ride a bicycle; otroci; predšolska vzgoja; pre-school education; sport; šport; učenje vožnje