Problematika varstva življenskega okolja v Alpah - Špes, Metka (Geografski obzornik, 1984)
V alpski pokrajini se klub temu, da ni večjih akutnih onesnaževalcev, pojavljajo nekateri negativni vplivi na življensko okolje. V zadnjem času vedno bolj opozarjajo, da se pri onesnaževanju zraka poznajo vplivi alohtonih emisij- prenašanje škodljivih emisij iz močneje industrializiranih območij. Nekaj škodljivih vplivov na življensko okolje pa doprinašajo tudi kmetijstvo, turizem in promet.
Keywords: alohtone emisije; Alpe; geografija; Slovenija; varsvtvo okolja