Pravica do stavke v vojaški organizaciji - Štampar, Ljubo (Teorija in praksa, 2015)
Na Ustavnem sodišču Republike Slovenije je bila sprejeta zahteva za ustavno presojo glede prepovedi pravice do stavke za pripadnike Slovenske vojske. V večini držav članic Evropske unije je stavka kot pravica v vojski zaradi vprašanj učinkovitosti in alternativne lojalnosti prepovedana. Skozi analizo ugotavljamo, da trend vse večje podobnosti vojaškega in civilnega poklica zahteva tudi podobno regulacijo odnosov med vojsko in vojakom v zvezi z delom, kot velja v civilni družbi. Analiza pokaže, da imajo članice EU glede usklajevanja odnosov med vojsko in vojakom v zvezi z delom v osnovi tri trazlične pristope. Le eden med njimi vključuje tudi pravico do stavke, uspešno pa ga v praksi uveljavljajo štiri članice EU. Evropske institucije zagovarjajo koncept, po katerem je vojak "državljan v uniformi" z istimi pravicami, kot jih uživajo ostali državljani. V zaključku odpiramo razpravo, ali ima zahteva za oceno ustavnosti v RS, glede na proučevane okoliščine možnosti za uspeh.
Keywords: človekove pravice; European Union; Evropska unija; human rights; Labor unions; Military organization; Sindikati; Slovenia; Slovenija; Stavke; Strikes; Vojaška organizacija