Histološke spremembe dojke med mesečnim ciklusom in v različnih starostnih obdobjih ženske - Cör, Andrej (Medicinski razgledi, 1999)
Pri analizi bioptičnega materiala dojke se pogosto srečujemo z normalnimi histološkimi slikami dojke. Dojka ima širok spekter tako imenovanih "normalnih" histoloških slik, saj se mikroskopska slika spreminja v odvisnostiod starosti ženske kot tudi od faze mesečnega ciklusa. Z namenom pomagati študentom pri študiju histologije in embriologije dojke je avtor v članku opisal embriološki razvoj mlešne žleze in njene histološke značilnosti.Predvsem je opozoril na spremembe, ki se v histološki sliki pojavijo v puberteti, v rodnem obdobju ženske in po menopavzi, kot tudi v različnih fazah mesečnega ciklusa.
Keywords: Breast; dojke; Embryology; histologija; Anatomy and histology; mlečne žleze; Menstrual cycle; Pregnancy; Aging; Age factors; Lactation