Poročanje medija Sputnik News in odziv nanj v kontekstu strateškega komuniciranja med Rusko federacijo in Evropsko unijo - Malešič, Marjan (Teorija in praksa, 2020)
Razvoj strateškega komuniciranja v Ruski federaciji je v funkciji projiciranja njene mehke moči, tudi v odnosu do Evropske unije. Ta je v odzivu nanj razvila svojo lastno strukturo strateškega komuniciranja, s katero si želi v ciljnih javnostih uveljaviti svoje ideje, vrednote in politike. Analiza vsebine poročanja medija Sputnik News razkrije, da medij v kontekstu strateškega komuniciranja izvaja propagando, pri čemer prevladujejo rutinske laži, teorija zarote in obtoževanje "drugega". Analiza odziva na Sputnikovo poročanje s strani strukture strateškega komuniciranja Evropske unije pokaže, da ta navaja dejstva, številke in dokaze, ki so verodostojni in prepričljivi. Sprti strani iste izseke dejanskosti interpretirata diametralno nasprotno, kar kaže na velik idejni, vrednotni in politični razkol v njunem odnosu.
Keywords: Communication; Evropska unija; Komuniciranje; Mass media; Množični mediji; Poročanje; Propaganda; Reporting; strateško komuniciranje