Načelo previdnosti in primeri njegove uporabe v praksi - Klemenčič, Tina (Varstvo narave, 2010)
Načelo previdnosti je temeljno načelo evropske okoljske politike in pomeni, dav primeru dvoma prevlada korist varstva okolja pred drugimi interesi. V prispevku je s poudarkom na ohranjanju narave podan pregled zakonodaje, ki predpisuje uporabo načela previdnosti in z njim povezanega načela, da plača povzročitelj obremenitve. S povzetkom ključnih ugotovitev konkretne sodbe je predstavljeno stališče Sodišča Evropskih skupnosti o obravnavani tematiki.
Keywords: environmental protection; načelo previdnosti; Natura 2000; ohranjane narave; varstvo okolja