Moč imena - Lukács, István (Slavistična revija, 1999)
Temeljno izhodišče študije so onomastične raziskave francoskih in ruskih strokovnjakov od petdesetih let naprej. Raziskava imen literarnih junakov je lahko avtonomna metoda analize umetniškega dela. V poimenovanju junakov pri Miroslavu Krleži in Ivanu Cankarju naletimo skoraj na identične dileme univerzalnega in nacionalnega. Skupni imenovalec je pri obeh Nietschejeva filozofija. Pri Cankarju v nasprotju s Krležo ni prišlo do detronizacije tradicionalne romantične ljubezni, vendar njegovi libidalno enigmatični ludionimi govorijo o poskusu te detronizacije.
Keywords: Cankar, Ivan, 1876-1918; hrvaška književnost; Krleža, Miroslav, 1893-1981; literarna teorija; literary theory; onomastics; onomastika; osebna imena; Slovene literature; slovenska književnost