8-tedenski program za izboljšanje življenjskega sloga študentov - Majerič, Matej (Šport (Ljubljana), 2019)
Namen prispevka je bil predstaviti učinek 8-tedenskega programa za zdrav življenjski slog študentov. Vzorec je predstavljajo 41 merjencev, od katerih jih je bilo 19 moških in 22 žensk in so bili v študijskem letu 2015-16 redno vpisani na izbirni obštudijski predmet ECTS Fitnes. Pred in po izvedbi programa smo izvedli meritve standardiziranih antropomorfičnih in fitnes testov. Za preverjanje učinka programa na komponente življenjskega sloga in vedenje merjencev, ki je povezano z zdravjem, smo uporabili anketni vprašalnik (Majerič, 2015). Podatke smo obdelali s programom SPSS za Windows. Ugotovili smo, da je imel 8-tedenski program pozitivni učinek na zmanjšanje obsegov telesa v predelu trebuha in bokov, ter da so se izboljšali rezultati v fitnes testih, s katerimi smo merili vzdržljivost v moči, gibljivost in splošno vzdržljivost. Program je imel pri študentih pozitivni učinek tudi na vrednotenje komponent življenjskega sloga ter, stališča povezana z zdravim življenjskim slogom in na občutek uspešnosti v življenju "na sploh". Vse to smo potrdili na ravni 5% statističnega tveganja (p <- 0,05). Zaradi pozitivnega učinka programa, predlagamo, da podobne programe izvajajo tudi drugi učitelji in strokovni delavci v športu, ki izvajajo športne programe za študente.
Keywords: effect; fitness; healthy lifestyle; program; raziskovalni projekti; sport; students; šport; športni programi; študenti; učinkovitost; University of Ljubljana; Univerza v Ljubljani; zdravje; življenjski stil