O premeni avstenita pri ohlajanju zvarov jekla Niomol 490 K - Vodopivec, Franc (Materiali in tehnologije, 2004)
Na osnovi razpoložljivih empiričnih podatkov je predložena razlaga nizke prehodne temperature žilavi-krhki lom pri Charpyjevem preizkusu, lom v coni toplotnega vpliva zvara jekla Niomol 490 K. Primerjava z bolj legiranim jeklom pokaže, da je najverjetnejši vzrok za višjo prehodno temperaturo premena avstenita z največjimi zrni v spodnji bainit.
Keywords: konstrukcijska jekla; zvari; mikrostruktura; žilavost; Charpyjev prelom