KLO Hotinja vas od osvoboditve leta 1945 do 1947 - Lampreht, Rajmund (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2011)
Hotinja vas je leta 1945 po umiku nemške vojske dobila enako upravo kot skorajvsi drugi kraji na Slovenskem - Krajevni ljudski odbor. V samem kraju sose izvajali obnova, popis prebivalstva in prevzem/utrjevanje oblasti s strani Osvobodilne/Ljudske fronte. Vas je bila majhna in je živela od kmetijstva, zato je za tamkajšnje prebivalstvo bilo izrednega pomena vse, kar je zadevalo kmetijstvo: od t. i. nabavk, obveznega odkupa pridelkov do agrarnereforme. Vas in Krajevni ljudski odbor je zaznamoval predsednik Anton Šobernik. Človek, ki je verjel v ideale, se za njih boril, predvsem za dobrobit sovaščanov. Šobernik je rešil marsikatero zadevo po mirni poti, kjer bi drugi že vključili nasilje. Marsikateremu sovaščanu je pomagal iz stiske.
Keywords: 1945/1947; agrarna reforma; Hotinja vas; Krajevni ljudski odbor; Maribor; Orehova vas; Osvobodilna fronta; prevzem oblasti; Rdeči križ; Slivnica