Salezijanske cerkvene pesmarice - Ferenčak, Štefan Alojzij (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Salezijanci po zgledu svojega ustanovnika Janeza Boska vključujejo v vzgojno-izobraževalno delo z mladino tudi glasbo. V liturgično-pastoralnem prizadevanju slovenskih salezijancev za "zavestno, dejavno in plodovito" sodelovanje pri bogoslužju pa ima petje in glasba že od njihovega prihoda v Slovenijo (1901) posebno težo. V ta namen so od leta 1930 do srede 70-tih let pripravili in izdali vsaj 10 izdaj besedil cerkvenih pesmi, ki so se kmalu razširile po vsej Sloveniji. V času od 1935 do 1980 so slovenski salezijanci zbrali, priredili in izdali tudi 22 tiskanih zbirk cerkvenih pesmi z notami. Tri šapirografirane zbirke (Gnus, Mihelčič, Jenko) so imele manjšo naklado in so bile namenjene posameznim zborom. Zlasti 20 tiskanih zvezkov Jurčak-Mihelčičeve zbirke cerkvenih pesmi za ljudsko in večglasno mladinsko petje, z okrog 40 pesmimi v vsakem zvezku (19. zvezek ima 112 litanijskih odpevov), je doživelo več izdaj in ponatisov, nekateri tudi z visoko naklado. Jurčak-Mihelčičeva zbirka je še danes nepogrešljiva pri delu z otroškimi in mladinskimi cerkvenimi zbori.
Keywords: cerkvena glasba; cerkvene pesmarice; cerkvene pesmi