Nakup in najem nepremičnin kot izključitev uporabe pravil o javnem naročanju - Mužina, Aleksij (Podjetje in delo, 2024)
Po tem, ko je minilo dobro desetletje od konca obdobja, ko je javni sektor široko sklepal pogodbe o nakupu/najemu nedokončanih stavb, se pojavlja dvojna koincidenca, ko se nekateri javni naročniki v Sloveniji (ponovno) srečujejo s skušnjavami (preizkušnjami) nakupa/najema nedokončanih stavb (na primer najemanje prostorov za sodišča, ob razumevanju, da projekt »Litijska cesta« ne bo izpeljan, nakup študentskih domov itd.), ob hkratnem odločanju Sodišča EU o tem, kje so meje javnega naročanja pri sklepanju tozadevnih pravnih poslov. Prispevek primerjalnopravno analizira pravni red EU in njegovo implementacijo v nekatere nacionalne zakonodaje, v bistvenem delu pa se osredotoča na poskus sinteze sodne prakse Sodišča EU v izhodišča za presojo pravilnosti ravnanja javnih naročnikov pri sklepanju pravnih poslov nakupa in najema nepremičnin.