Lessons of the new international economic order for the contemporary world economy - Svetličič, Marjan (Teorija in praksa, 2022)
Čeprav je bil novi mednarodni gospodarski red (NIEO) večinoma ocenjen kot neuspešen, se zdi, da so njegove ideje aktualne tudi v današnjem kriznem okolju. Novi kontekst jasno kaže na neučinkovitost obstoječe liberalne mednarodne ureditve, ki kliče po globokih spremembah, tako kot je bilo v času boja držav v razvoju za NIEO. Članek ugotavlja, da so njegova načela še dandanes aktualna. Izpostavlja, katera je treba spremeniti in katera nova uvesti, vse na podlagi lekcij NIEO. Članek skuša razrešiti dileme, ali naj novi red temelji bolj na mednarodnem pravu ali pa na redu, ki temelji na pravilih, kot okviru za globalno upravljanje in ali mora predlagani novi vključujoči svetovni gospodarski red temeljiti na vrednotah (in katerih?).
Keywords: global governance; globalno upravljanje; international law; lekcije; lessons; mednarodno pravo; načela; new inclusive global economic order; Nova mednarodna gospodarska ureditev; principles; red, temelječ na pravilih; rules-based order; values; vključujoč globalni gospodarski red; vrednote