O pojmih razorožitev in razoroževanje - Lubi, Darko (Teorija in praksa, 1997)
Glede na domala popolno odsotnost problematike razorožitve (in uravnavanja oboroževanja) v slovenski znanstveno-strokovni publicistiki se članek obravnave pojma razorožitev loteva s teoretičnega vidika z namenom razčiščevanja konceptualnih dilem in oblikovanja definicije. Avtor strnjeno prikazuje obstoječa razumevanja pojma razorožitev, ponuja eno možnih klasifikacij tipov razorožitve in za potrebe slovenske strokovne terminologije vzpostavlja razlikovanje med pojmoma razorožitev in razoroževanje. V dosedanji znanstveno-strokovni rabi termina razorožitev odkriva možnost dokaj jasnega razlikovanja med njegovim razumevanjem v širšem in ožjem pomenu in ugotavlja, da danes v svetu prevladuje raba termina razorožitev v ožjem smislu, medtem ko je vlogo termina razorožitev v širšem smislu v veliki meri prevzel termin uravnavanje oboroževanja (angl. arms control). Tipe razorožitve avtor razlikuje glede na stopnjo razoroženosti, število subjektov, ki jih zadeva razorožitev ter način, kako je bila razorožitev dosežena. Čeprav med razorožitvijo in razoroževanjem ne gre za tako globoko pomensko razliko, kot obstaja med razorožitvijo v širšem in ožjem smislu, je po mnenju avtorja v slovenskem jeziku to izenačevanje ali zamenjevanje razorožitve z razoroževanjem (in obratno) nesprejemljivo, saj gre za dva pojma z bistveno različno vsebino.
Keywords: razorožitev; razoroževanje; jedrsko oboroževanje; razoroževalna politika; terminologija; terminology