Melopoetske strukture - odraz inventivnosti narodnih stvaralaca u Bosni i Hercegovini - Fulanović-Šošić, Miroslava (Traditiones (Ljubljana), 1999)
V ljudski glasbi Bosne in Hercegovine so ugotovljeni in zapisani številni primeri ljudskih pesmi, ki se izvajajo v različnih tradicionalnih melopoetičnih oblikah. Ugotovljeno je, da ljudstvo natančno razlikuje dve kategorije teh oblik - oblike kratkega in oblike dolgega napeva. Oblike kratkega napeva je obravnaval Svjetko Rihtman, medtem ko številne oblike dolgega napeva do sedaj še niso bile prikazane. Prispevek predstavlja na izbranih primerih nadarjene ljudske ustvarjalce nenavadnih melopoetičnih struktur, ki jih oblikujejo na podlagi skromnih izraznih sredstev
Keywords: Bosnia and Herzegovina; folk music; ljudska glasba; ljudske pesmi; Ethnopoetics