Razlike in podobnosti v regionalnem razvoju Idrijskega in Zasavja - Kušar, Simon (Geografski vestnik, 2004)
Idrijsko in Zasavje imata podobne geografske značilnosti. Obe regiji ležita v predalpskem svetu in imata podobne mikroklimatske poteze ter nekakovostno prometno povezavo z ostalo Slovenijo. Zaradi rudnih bogastev sta se obe regiji soočili z zgostitvijo prebivalcev in dejavnosti. Zasavje je danes problemska regija, Idrijsko pa ne. Na temelju primerjave sedanjega stanja v družbi in primerjalne analize družbenega razvoja ugotavljam, zakaj se regiji razlikujeta v stopnji regionalnega razvoja.
Keywords: Idrijsko; Central Sava Valley; Zasavje; regionalni razvoj; ekonomska geografija; regionalno gospodarstvo