Transformacije ljudskega plesa v predstavitvah za "druge" - Kunej, Rebeka (Traditiones (Ljubljana), 2006)
Ko so nosilci tradicije opustili izvajalsko plesno prakso "zase" in se organizirali v plesno-folklorne skupine, se je ljudski ples vse bolj spreminjal v "ples za druge", največkrat na odru. Spremenjen kontekst ljudskega plesa je povratno vplival tudi na ples sam, saj se je ljudski ples na odru moral podrediti zahtevam javnega uprizarjanja in scenskega izvajanja. Avtorica v prispevku analizira koreološke transformacije treh belokranjskih kol (Pobelelo pole(!), Lepa Anka in svatsko kolo), kakor so nastale v odrskih izvedbah belokranjskih folklornih skupin.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudski plesi; folkloristics; folkloristika; White Carniola; Bela krajina