Gospodarske stvari. Umni sadjorejec. Razno ravnanje si sadniin drevjem. R i b e z. Rihez raste v vrtih \n ostane vedao aizek, če ae Irebi 8e da zalo niajbno drevesce izrediti. Sadje je majbao grozdiče, lepo ognjeuorudeče; aajde se tadi belo, rameao ia dozori ob JaBŽeveni ali kresu. Grozdiče iaia prijetao kislobo, je dobio za jed in se da iz ajega viao narediti, ki bo tim boljše, če se Bia pred vreajpm iiek.-j sladkorja (cakra) prideae. Tudi se da 8 sladkorjeni pokubati , ia je potem za kahiajske Baprave ib jedi. Ribez se lahkn puiunnži z ailadikanii, ki se odrežejo ia v vlažuo zeuiljo pros:idijo, kjer ae kaialo pritnejo ia drugo letn že Had imajo. Ce rihcz t ebiš, »kopuješ ia obrezuješ, dobiš lepši in obilnejši aad, Ijubi pa gaujao dobro zemljo. G r a b o r i c a. EoaeČBO se pristavi, d.» je pri presajeuju raladih sadnih drevesie dol>ro, «'e so Bialokiij grabunce ali grabolke okoli debelc, ne preblizo, kak»r je jaui.i velika, poseje, da zemljo zboljauje ia jo vlažao oliraui, knr jo posebno takrat koristao, če se drevesca v spomladi sadijo. T-«ko ostaue zemlja skozi poletje veduo rahla ia ai treba drevesic zalivati ali okopavati, rastejo pa vesoln , ker itnajo vlage dovolj. Pri tleb graboricu gojije, zgoraj pa v eaouier zeleai; v jeseai se uiora pudkupati ib drevesce ima zadost poguojeae zemlje. Kako se sadjc spravi, Edor ima veliko dobrega sadja ia ataaaje blizo mesta, ga labko proda v mesto, če je pa dalječ od aiesta, 81 ga zaaiore za doni ia za prodaj njnogo pnpraviti; ali poaašiti, ali za viao, ali jesib ali žgaaje ali za pokabaaje ia za živež iiviai porabiti. Da bo od sadja sadjorejec veliko dobička irnel, aiora vedeti, kda| ga je čas obrati ali otresti, ia kako se to zgodi, pa tiuii, kako ga gre hraaiti ia v basek obroiti. Mura presoditi, koliko ga je treba za ddm, koliko se ga sme prodati, ktero zaleže več sarovo ia ktero posašeao. Sadje je trojacga razreda: poletno, jeseosko ia ziinsko ; vsakega plemeaa pa ob ra/.ličaem časa zazori. Le zrelo eadje ae spravi; zrelo pa je takrat, kadar so peclji toliko*suhi, da soka od debla aič več ae potrebaiejo. Piškavo 8adje aaj pred odpada; če je pa zrelo ia zdravo, začae aaino rado z drevja padati; sedaj je čas, da se v subem vremeaa pospravi. Zakaj ne dosti zrelo sadje aiaia dobrega pokusa, pa tudi ai stanovitao; kaialo zveae ia gajije, ia je k večerau še za jei-ih uli kis. Zlabao sadje ae ruora vselej zjutraj eao uro po solnčaem izhodu pazljivo in varao otrgati ali obrati, aežlabflo pa se otrese. Nikdar ae ae 8aio Bobeao sadje oprekljati , ker 86 s prekljo vsikdar drevju ia sadju veliko kvara dela; veje ia mladike 8 cvetaimi popki sc polooiijo, sadje pa aatolče, da poteia pred gajije, kar poaebno slivam ali češpljaia škodje. Ce ie sadja zlo veliko, ae ne sme aa enkrat vse obrati ali otresti, temuč po vrsti, da se ali po-juai, ali p i proda, in da se aa kupib ne spari ia ae gajije; kar pa saino pade, je treba pobirati, celo alabo se aa gaoj poaieče, zlasti če še ai zrelo; ia;iče pa 86 v začetku za živiao kuha ali jeaih aareja. — Za otrgovaaje žlahaega aadja 80 potrebae priraerae lestvice in pa niajbai jerbaščki, ki ae iz vrbovja spletajo ia iiuajo dolge ročaike, trgavaiki; aicer pa ae tudi zaaiore aekaj slaaie pod dreveaooi razgiaiti, da ae sad preveč ae aatolče.