Slikovni viri in pouk zgodovine - Potočnik, Dragan (Pedagoška obzorja, 2013)
Psihološki. pedagoški in didaktični motivi učitelju narekujejo, da skuša približati otrokom zgodovinsko snov čim bolj nazorno. Ena najbolj uspešnih metod je delo z zgodovinskimi viri, saj ti dajejo pravo materialno podlago za resnično umevanje zgodovinskih dejstev in pojavov. Med njimi je uporabnost slikovnega gradiva še posebej široka. Slikovno gradivo lahko uporabljamo v vseh etapah in pri vseh vrstah učne ure. Zato mora biti študij slik integrirni del vsake učne ure, pri čemer vodimo učence od motiva preko analize do jasne predstavea vizualnega pomnjenjaa zgodovinskega razumevanja snovi in na koncu do logičnega zaključka. Pomen slikovnega gradiva se kaže še posebej takrat. ko njegovo sporočilnost potrjujejo tudi pisni viri. Med slikovnimi viri za pouk zgodovine so najpomembnejša slikarska, kiparska in arhitekturna dela, ki nam veliko povedo o preteklosti, o takratnem načinu življenja in mišljenja. Pomemben zgodovinski vir pa predstavljajo tudi fotogrofije, plakati, karikature in diagrami.
Keywords: pouk zgodovine; history; zgodovina; učne metode; primary source; zgodovinski viri; slikovni viri