Spolni stereotipi in sodobni slovenski roman - Zupan Sosič, Alojzija (Primerjalna književnost, 2007)
Spolna stereotipizacija je v sodobnem slovenskem romanu (1990-2007) izpeljana v smislu post-postmodernistične estetike, ki do stereotipov vzpostavlja humorno, ironično in groteskno razdaljo. Med obravnavanimi spolnimi stereotipi - temni kontinent, hišni angel, femme fatale, femme fragile, varuh hiše in don Juan - je najpogostejši stereotip temni kontinent, ki predstavlja tradicionalno doživljanje ženske kot skrivnosti.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; slovenski roman; spolne vloge; stereotipi