Preserving health - Gerževič, Mitja (Kinesiologia Slovenica, 2025)
Uvod: Cilj raziskave je bil ugotoviti motive in stališča stanovalcev doma starejših za vadbo v Senior vadbenem Parku (SVP). Metode: V raziskavi je prostovoljno sodelovalo 50 stanovalcev Doma starejših občanov Šiška v Ljubljani (79,3 ± 8,4 let; 80,0% žensk), od katerih je 25 vadilo v SVP, 25 pa ne. Poleg opisne statistike, sta bila uporabljena tudi t-test za en vzorec glede na fiksno vrednost in hi-kvadrat test. Rezultati: Telesna aktivnost, ki so jo anketiranci izvajali v preteklosti ni bila značilno povezana (p>0,05) z njihovo vadbo v SVP. Več kot polovica vadečih je v SVP vadila pet- in večkrat tedensko, kar je bilo tudi značilno (p<0,05) pogosteje od splošno priporočene 3-krat tedenske vadbe. Pri tem je večina za izvedbo posamezne vadbene enote porabila do 30 minut. Najpogostejši motivacijski dejavniki za vključevanje v SVP so bili zdravstveni dejavniki, izziv in korist ter radovednost. Med razlogi, zaradi katerih se nekateri stanovalci doma niso vključili v vadbo, so bile najpogosteje omenjene zdravstvene težave in telesna/gibalna oviranost ter nezainteresiranost za vadbo. Pri analizi stališč do vadbe v SVP se je pokazalo, da se med vsemi oblikami vadbe, ki se v domu izvajajo, vadeči poleg hoje in sprehodov najpogosteje odločajo za vadbo v SVP. Slednja jim koristi predvsem zato, ker lahko veliko lažje opravljajo vsakdanja opravila, se bolje počutijo in so bolje razpoloženi. Diskusija in zaključek: Postavitev SVP v domovih za starejše občane je vsekakor smotrna in predstavlja pomembno pridobitev, saj lahko bistveno prispeva k dvigu telesne aktivnosti njenih stanovalcev ter posredno pozitivno vpliva na njihovo zdravje in vzdušje v domu.
Keywords: attitudes; elderly; motives; motivi; outdoor exercise; physical activity; stališča; starostniki; telesna aktivnost; vadba na prostem