Koncept kreativnosti, neenakost spolov in položaj inovatork v Sloveniji - Adam, Alja (Teorija in praksa, 2013)
V članku se ukvarjam z analizo pojma kreativnost v navezavi na spolno perspektivo, pri tem pa upoštevam relacijo med ustvarjalnostjo in inovacijo ter usmerjam pozornost k ženskam, ki v Sloveniji delujejo kot samostojne inovatorke. Predstavim teorijo antropologa Liepa, ki vzpostavlja vzporednico med kreativnostjo in izumiteljstvom, ter osvetlim koncept "improvizacijske kreativnosti", o katerem govorita Hallam in Ingold. V drugem delu predstavim analizo intervjujev, ki sem jih opravila z inovatorkami, in utemeljim, zakaj definicija kreativnosti, ki se veže na relacijo inovacija/tehnologija, ni primerna za koncipiranje ženskega položaja. Spregovorim o pojmu "improvizacije" kot o epistemološkem modelu, skozi katerega je mogoče na pozitiven, odprt in ustvarjalen način na novo interpretirati spolne vloge in odnos med spoloma.
Keywords: Creative ability; Gender inequality; Innovations; Inovacije; inovatorstvo; položaj žensk; Slovenia; Slovenija; Spolna neenakost; Ustvarjalnost; woman; ženske