Kompetence in odgovornosti etnografskih muzejev kot globalnih akterjev - Rein, Anette (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2012)
Članek se začne z osrednjim vprašanjem razstavljanja etnografskih predmetov. Muzeji bodisi reducirajo predmete na umetnine v skladu z zahodnim konceptom bodisi prikazujejo njihov kontekst v skladu z analizo kustosov. Opis treh korakov muzealizacije pokaže, kako se vsak muzejski predmet drobi. Skozi zgodovino etnografskih muzejev in primere razstav članek opisuje, kako se je perspektiva ŽdrugegaŽ spremenila od relacijskega pristopa v pristop ŽDrugihŽ. Besedilo konča s pozivom etnografskim muzejem, da sprejmejo svojo politično odgovornost.
Keywords: muzeologija; etnografski muzeji; muzejske zbirke; ethnography; etnografija; zgodovina muzejev; razstavna politika