Strokovna izhodišča za oblikovanje mreže laboratorijske dejavnosti s področja medicinske biokemije - nastala leta 2017,aktualna tudi v 2023 - Meško-Brguljan, Pika (Laboratorijska medicina, 2023)
Ministrstvo za zdravje je 2017. imenovalo delovno skupino za pripravo mreže laboratorijske dejavnosti s področja medicinske biokemije v skladu z Resolucijo Nacionalnega programa zdravstvenega varstva do leta 2025. Znotraj te skupine je bila imenovana podskupina za pripravo strokovnih izhodišč. Gradivo je pripravila na osnovi strokovnih virov, smernic, resolucij, nacionalnih programov, preteklih analiz in lastnih izkušenj na področju zagotavljanja kakovosti laboratorijskega dela. Medicinska biokemija se izvaja na vseh treh ravneh zdravstvene dejavnosti in predstavlja največji del laboratorijske medicine. Obsega tudi genetiko, laboratorijsko hematologijo, imunologijo in druga področja. Skozi pooblastila Zbornice laboratorijske medicine ima delno samoregulacijo. Za kakovost storitev in varnost pacientov sta pomembni dve aktivnosti: dovoljenja za delo po Pravilniku o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji na področju laboratorijske medicine in pridobljeni Standard ekvivalentnosti izobraževanja in specialističnega usposabljanja z evropskim učnim načrtom (Syllabus for post-graduate training in clinical chemistry and laboratory medicine). Podskupina je v izhodiščih za pripravo mreže prepoznala 6 pomanjkljivosti in predlagala ukrepe, npr. ureditev šifrantov in evidenc, saj so pomanjkljive, neustrezne in celo napačne glede zaposlenih v laboratorijih. Po predaji dokumenta ministrstvu so se aktivnosti delovne skupine ustavile, v ukrepih zdravstvene politike ni bilo zaznati uporabe pripravljenega gradiva, ki je 5 let kasneje še vedno aktualno v okviru razprav o zdravstveni reformi.
Keywords: analiza stanja; medicinska biokemija; nacionalna laboratorijska mreža; predlagani ukrepi; regulativa