Potencial akademske in javnopolitične izrabe družboslovnih podatkov v Sloveniji - Malnar, Brina (Teorija in praksa, 2016)
Članek analizira možnosti in mehanizme sistematične akademske in javnopolitične izrabe rezultatov Evropske družboslovne raziskave (ESS) v mednarodnem in slovenskem prostoru. V prvem delu izpostavi pomen z dokazi podprtega oblikovanja politik ter primerja različne metode zbiranja in sinteze velikega števila raziskovalnih izsledkov za potrebe neakademskih uporabnikov. V drugem delu na podlagi bibliografskih podatkov predstavi vzorce dosedanje izrabe podatkov ESS po državah, akademskih disciplinah ter tematskih in javnopolitičnih področjih v obdobju 2003-2014. Nato analizira, kje je z vidika slovenskih analitikov največji potencial pregledne izrabe rezultatov ESS, in ugotavlja, da raziskava ponuja široke možnosti za evaluacijo javnopolitičnih usmeritev, ciljev in deloma ukrepov predvsem na področju blaginjske, ekonomske, priseljenske in družinske politike. Na koncu se dotakne problematike dostopa do znanstvenih publikacij, ki za zdaj predstavlja veliko oviro neakademskim uporabnikom, ko gre za pregledne študije.
Keywords: Družboslovne ankete; Evropska družboslovna raziskava; Javno mnenje; Odprto objavljanje; Open access publishing; Public opinion; Social survey; Uporabniki; Users