Notarske listine pri poslovanju in organiziranju gospodarskih družb - Podgoršek, Bojan (Podjetje in delo, 2014)
Zakon o gospodarskih družbah v 10.a členu predpisuje pogoje, ki jih mora izpolnjevati oseba, ki želi postati ustanovitelj ali družbenik gospodarske družbe, 38.a člen ZGD-1 pa ureja odpravo nasprotja interesov med družbo in njenimi zastopniki ali nadzorniki. Prispevek govori o nalogah notarjev pri preverjanju navedenih pogojev in pri odpravljanju nasprotja interesov. Poleg tega obravnava nekatera aktualna vprašanja glede notarjevih nalog in pristojnosti na zasedanju skupščine delniške družbe, posebej protokoliranje vprašanj delničarjev na skupščini. Notarski zapisnik vsebuje le pravno pomembna dejstva, ki jih je treba izkazati v sodnih postopkih, in ne celotne vsebine navedb posameznih udeležencev. Notar v dvomljivih primerih ne odkloni sestave notarskega zapisnika, ampak poskrbi za zavarovanje dejstev, ki bodo pozneje pomagala sodišču pri odločanju.
Keywords: gospodarske družbe; management; notarji; pooblastila; pristojnosti; upravljanje; vodenje