Odziv na epidemijo v vojaških družinah - Vuga Beršnak, Janja (Teorija in praksa, 2020)
V času, ko so bili v Sloveniji v veljavi najstrožji omejevalni ukrepi zaradi epidemije virusa SARS-CoV-2, smo pri projektu Vojaško specifični dejavniki tveganja za dobrobit in zdravje vojaških družin izvedli presečno študijo s spletno anketo. Preverjali smo, kako se vojaške družine soočajo z izzivi zaradi odsotnosti podpore in sprejetimi ukrepi na različnih ravneh. Rezultati kažejo, da se zaradi odsotnosti sorodstvene podpore s težavami srečujejo družine s predšolskimi otroki, zaradi zaprtja šol pa družine s šoloobveznimi otroki. Raziskava je potrdila, da so v obdobju epidemije in posebnih državnih ukrepov najbolj obremenjene družine z mlajšimi otroki, enostarševske in velike družine, ki tudi najslabše ocenjujejo podporne ukrepe na makroravni - tako na državni kot na ravni Slovenske vojske. Glede na negotovo situacijo v zvezi s SARS-CoV-2 bi bilo v prihodnje treba ukrepe na makroravni bolj specifično prilagoditi družinam z mlajšimi otroki
Keywords: družine; Epidemics; Epidemije; Families of military personnel; Izredne razmere; koronakriza; podpora; Sate of emergency; Slovenska vojska; Vojaške družine; Women; Ženske