Prenova grajenih struktur v sodobnem urejanju naselij - Deu, Živa (Urbani izziv, 2001)
Ker se pogoji življenja v bivalnih okoljih vidno slabšajo, je mednarodna skupnost oblikovala posebna priporočila za razvoj mest in drugih naselij (Carigrajska deklaracija in Agenda Habitat). Obilkovana so na osnovi sprejetihnačel trajnostnega razvoja. V oblikovanih priporočilih je bodoče trajnostno urejanje bivalnega prostora usmerjeno v sanacijo (prenovo) obstoječega stanja. Ta priporočila so vključena v slovenske normativne in vrednostne dokumente. Ker ap dokumenti, predvsem normativni, niso med seboj usklajeni in jim ne sledijo podrobni zavezujoči in novim hotenjem prilagojeni izvedbeni dokumenti, priporočila, navodila, modeli in različne spodbude in omejitve, se sodobno trajnostno načrtovanje bivalnega okolja v našem prostoru ne odraža. Nasprotno, večplastna degradacija naših kulturnih krajin se dnevno stopnjuje.
Keywords: architecture; arhitektura; cultural heritage; kulturna dediščina; naselja; prenova; stavbna dediščina; urbanism; urbanizem; urejanje prostora