Spodbujanje samostojnega dela, raziskovanja in iskanja ter zbiranja podatkov pri nadarjenih učencih - Drnovšek Zvonar, Mateja (Šolska knjižnica, 2014)
Raziskovalno delo je primerno tako za nadarjene učence kot tudi vse ostale učence, pri katerih želimo spodbuditi samostojno delo in krepiti njihovo samozavest. V Sloveniji srečanja mladih raziskovalcev organizira več zavodov in organizacij. Srečanja so regijska, državna in tudi evropska. Najbolj široko zastavljeno je srečanje pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije(ZOTKS). Učenci morajo pri izdelavi raziskovalne naloge upoštevati oblikovna in tehnična pravila ter upoštevati vse elemente raziskovalnih nalog. Svoje delo morajo pred komisijo predstaviti tudi ustno. Mentor je tisti, ki učencem razloži potek izdelovanja raziskovalne naloge, jih seznani z njihovimi zadolžitvami ter učence ves čas spodbuja ter jim svetuje. Učenci so za svoje delo nagrajeni tudi v obliki točk za Zoisovo štipendijo in nagradnim izletom.
Keywords: mladi raziskovalci; motivacija; nadarjeni učenci; nadarjenost; osnovne šole; raziskovalne naloge; šolske knjižnice