Drei für Slowenien neue Schmetterlings-Arten aus den Gattungen Caloptilia, Catoptria und Earias (Lepidoptera: Gracillariidae, Pyralidae Crambinae und Noctuidae) - Habeler, Heinz (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2010)
Na Slavniku, kraškem območju Podgorskega krasa, smo našli en obleten primerek blizu taksona Catoptria spatulella. Več primerkov je potrebnih, da bi potrdiliali gre res za najdbo v Italiji endemične vrste C. spatulella, ali za nov takson iz rodu Catoptria. Nadaljnji dve najdbi za Slovenijo novih vrst staprav tako iz Podgorskega krasa, iz okolice Črnotič. Gre za primerka vrst Caloptilia loriolella in Earias insulana - majhne zelene sovke, poznane iz južne Evrope.
Keywords: entomologija; favna; metulji; Podgorski Kras; Slovenia; Slovenija