Uporaba modela SWAT za hidrološko modeliranje - Kovačec, Miha (Acta hydrotechnica, 2017)
V prispevku je predstavljena uporaba modela SWAT, ki je v osnovi namenjen upravljavcem z vodami, za napovedovanje in oceno različnih naravnih in človeških vplivov na vodo, donose sedimentov in vnose hranil s kmetijskih površin. Glavna cilja raziskave sta bila analiza možnosti uporabe modulov modela SWAT, ki se nanašajo na fizikalne pojave gibanja vode pri oblikovanju površinskega odtoka in ocena smotrnosti uporabe programa za hidrološko modeliranje. V ta namen smo izdelali hidrološki model porečja Glinščice, ki je bilo že predmet več hidroloških raziskav in za katerega smo imeli na voljo lastne meritve padavin in pretokov. Model smo umerili in preverili ter analizirali njegovo občutljivost na posamezne parametre. Izkazalo se je, da model SWAT sicer daje zadovoljive rezultate padavinskega odtoka, je pa njegova uporaba precej zahtevna in kompleksna, prav tako tudi umerjanje, saj temelji na relativno velikem številu parametrov. Ugotovimo lahko, da je z vidika hidrološkega modeliranja uporaba modela SWAT primerna predvsem v primerih, ko nas poleg samega padavinskega odtoka zanimajo tudi drugi procesi, povezani z odtokom, kot na primer donos sedimentov ali vnos hranil s kmetijskih površin za daljše časovno obdobje.
Keywords: hidrološko modeliranje; hydrological modelling; površinski odtok; runoff; SWAT