Opis samoglasnikov slovenskega knjižnega jezika z vidika spola govorečega - Tivadar, Hotimir (Slavistična revija, 2019)
Vprašanje spola govorcev opisovanih glasov ni bilo izpostavljeno niti v Toporišičevi slovnici (1976-) niti v Slovenskem pravopisu 2001. Raziskovanje samoglasnikov, ki je bilo utemeljeno na sistematično spolsko približno enakovredno razporejenem gradivu, se začne šele v 21. stoletju, ko je upoštevanje tako ženskih kot moških govorcev v gradivu jezikoslovni standard in nujnost v fonetično-fonoloških znanstvenih raziskavah. V članku s fonološkega stališča analiziramo tudi F0 (osnovni ton), ki značilno opredeljuje spol govorca.
Keywords: fonetika; fonologija; gender; govor; phonetics; phonology; Slovenian language; Slovenian society; slovenska družba; slovenščina; speech; spol