Korporativno upravljanje javnih zavodov v Republiki Sloveniji - Bohinc, Rado (Podjetje in delo, 2020)
Pravo korporativnega upravljanja oseb javnega prava obsega pravila, ki z upoštevanjem načel, kot so preglednost, ločenost poslovodenja od nadzora, ravnotežje med pristojnostmi in odgovornostjo ter integriteta, določajo položaj ustanovitelja, razmerja med ustanoviteljem in organi, pristojnosti, odgovornosti in medsebojna razmerja organov oseb javnega prava ter mehanizme za obvladovanje tveganj in nadzor; vse na način, da se doseže namen izvajanja javnih služb, to je učinkovito in vsem dostopno zadovoljevanje javnih potreb. Boljše korporativno upravljanje oseb javnega prava prispeva k učinkovitejši porabi javnih sredstev, zmanjšanju stroškov, odpravi korupcije in povečanju uspešnosti pri izvajanju javnih služb. Namen prispevka je prikazati nekatere šibkosti sedanjih zakonskih pravil in posledično prakse korporativnega upravljanja oseb javnega prava ter utemeljiti nekaj predlogov de lege ferenda. Osredotočamo se predvsem na vprašanja, kot je razvrščanje javnih zavodov po različnih kriterijih; utemeljujemo nujnost statusnopravne razmejitve javnih zavodov na tiste, ki izvajajo tržno, in na tiste, ki izvajajo netržno dejavnost, po vzoru prava EU. Prispevek utemeljuje kritike na račun veljavne razmejitve pristojnosti in odgovornosti med ustanoviteljem, svetom in direktorjem javnega zavoda; pojasnjen je predlog za uveljavitev eno- in dvotirnega sistema upravljanja javnih zavodov. Prispevek podaja tudi analizo prednosti in šibkosti uporabe modelov korporativnega upravljanja iz zasebnega sektorja za osebe javnega prava ter ovrednotenje načinov neposredne uporabnosti. Metodologija raziskovanja v tem prispevku temelji na analizi domače in tuje zakonodaje in literature s tega področja, na primerjalni metodi z analizo prednosti in slabosti korporativnega upravljanja v zasebnem sektorju ter na vrednotenju uporabnosti zasebnega modela v javnem sektorju.