Urejanje medsebojnih razmerij etažnih lastnikov de lege ferenda - Juhart, Miha (Podjetje in delo, 2017)
Pravno razmerje etažne lastnine je sestavljeno pravno razmerje, v katerem se prepletajo stvarnopravni in obligacijskopravni elementi. V veljavnem pravu je to razmerje urejeno v Stvarnopravnem zakoniku, Stanovanjskem zakonu in Zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine. Zadnji je prehodne narave, saj se nanaša na uskladitev neurejenih razmerij iz preteklosti. Pravna pravila v Stvarnopravnem zakoniku in Stanovanjskem zakonu pa se podvajajo oziroma včasih prihajajo v vsebinska nasprotja. Avtor opozarja predvsem na problem obvezne pogodbe o medsebojnih razmerjih med etažnimi lastniki. Zavzema se za spremembo koncepta, ki naj to pogodbo določi kot dispozitivno. Zakonska ureditev pa naj celovito uredi medsebojna razmerja in dopusti odmike, če je takšna volja etažnih lastnikov.
Keywords: contract on mutual relationships among apartment owners; etažna lastnina; Housing Act; pogodba o medsebojnih razmerjih; Property Code; stanovanjski zakon; strata-title ownership; stvarnopravni zakonik