Režimska kompleksnost in mednarodno (ne)sodelovanje - Hedžet, Ajda (Teorija in praksa, 2025)
Članek analizira, pod katerimi pogoji režimska prekrivanja spodbudijo ali omejijo cilje mednarodnega sodelovanja ter kako režimska kompleksnost vpliva na strategije, v okviru katerih akterji naslavljajo problematiko upravljanja migracij za zagotavljanje dostopa do pravic posameznikom, ki so morali zapustiti svojo državo. Članek na podlagi analize elementov režimske kompleksnosti oblikuje analitični okvir za preučevanje vpliva režimske kompleksnosti na sodelovanje na preseku režimov mednarodnega varstva človekovih pravic in varstva beguncev. Analiza v članku razkrije, da se zaradi režimske kompleksnosti na proučevanem preseku odpirajo priložnosti za sodelovanje, ki jih akterji izkoriščajo, da se izognejo manj ustreznim mednarodnopravnim načelom, institucijam in mehanizmom.
Keywords: Begunci; Človekove pravice; international cooperation; international human rights regime; mednarodni režim varstva človekovih pravic; Mednarodno pravo; mednarodno sodelovanje; nova svetovna ureditev; pravice beguncev; refugee rights; regime complexity; režimska kompleksnost