Princip senzorjev na osnovi oscilatorske diferencialne strukture - Đonlagić, Dali (Informacije MIDEM, 1993)
V delu je analizirana diferencialna quartz-oscilatorska metoda, ki bazira na malem frekvenčnem premiku dveh oscilatorjev. Frekvenčni premik je dosežen s spremembo kapacitivnosti sonde v območju pod 1 pF, kjer je tudi uporabno območje metode. Metoda vsebuje kompenzacijo drifta zaradi napetostnih in temperaturnih vplivov. S pomočjo Direktne digitalne metode (DDM), ki zmanjša vpliv motenj, je izboljšana negotovost merilnih rezultatov. DDM metoda je linearna v območju delovanja in zagotavlja negotovost merilnih rezultatov pod 0.01%. Eksperimenatalno je bilo raziskanih več primerov uporabe. Negotovost merjenja je za določeno merilno veličino odvisna od negotovosti ostalih vplivnih parametrov, ki so vključeni v izhodno senzorsko enačbo.
Keywords: Electronika; električna merjenja; elektronika; merjenje; neelektrične veličine; senzorji