Teaching Marcuse - James, Beverly Ann (Javnost (Ljubljana), 2006)
Marcusejevo klasično delo Enodimenzionalni človek (1964) je bila obvezna literatura generacije študentov, ki jih je intelektualno zaznamovalo leto 1968. Zaradi njegovega najbolj branega dela je New York Times označil Marcuseja za "najodličnejši literarni simbol nove levice". V kasnejših desetletjih sta zaton ameriškega univerzitetnega študiaj in s poblagovljenje izobraževanja Marcusejevo priljubljenost močno zmanjšala. Članek ugotavlja, daje Enodimenzionalni človek zelo relevanten za sodobno generacijo študentov, ker daje teoretske pojme pomembne za razumevanje sodobnih problemov. Trendi, ki jih je Marcuse opisoval v šestdesetih letih, so se pospešeno nadaljevali, tako da so njegovi ključni argumenti bolj relevantni kot kdajkoli, ko gre za študij novinarstva, oglaševanja in kulture. Marcuse navaja številne primer v prid svojim argumentom in članek kaže, da je njegove ilustracije zlahka mogoče posodobiti. Članek predlaga pet osnovnih tem, ki so posebej relevatne za sodobne razmere: prave in neprave potrebe, odsotnost razredne zavesti, zavezništvo politične oblasti in kapitala, militarizem ter avtoritarni jezik.
Keywords: Herbert, Marcuse, 1898-1979; sociološke teorije; socialna filozofija; 20.st.; civilizacija; civilization; industrijska družba; kapital; Das Kapital; potrošništvo; vrednote