Pomen simbolov na ovojninah medicinskih pripomočkov in njihova projekcija v klinično okolje - Križmarić, Miljenko (Obzornik zdravstvene nege, 2010)
Izhodišča: Simboli na ovojninah medicinskih pripomočkov so namenjeni njihovim uporabnikom - zdravstvenim delavcem, in sicer predvsem za zagotavljanje varnosti bolnikov. V prispevku predstavljamo poznavanje simbolov s strani medicinskih sester, pomen simbolov ter njihovo projekcijo v klinično okolje. Metode: Za zbiranje podatkov je bil v prvi fazi raziskave načrtovan anketni vprašalnik, na katerega se anketiranci al niso ustrezno odzvali. Anketni vprašalnik smo poslali 110 absolventom izrednega studija Fakultete za zdravstvene vede Maribor, sicer zaposlenim zdravstvenim delavcem. Zaradi slabega odziva anketirancev je sledila druga faza raziskave, kjer smo na laboratorijskih vajah v letih 2005-2010 preverjali poznavanje ključnega simbola za enkratno uporabo na vzorcu 600 zaposlenih izrednih studentov. V tretji fazi raziskave smo izvedli pregled literature v podatkovnih bazah PubMed in CINAHL (Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature) s kljuenimi besedami iz tezavra MESH (Medical Subject Headings), ki so zajemale označevanje medicinskih pripomočkov in s tem povezano varnost bolnika. Rezultati studije so predstavljeni deskriptivno. Rezultati: Samo 10% (60/600) udeležencev laboratorijskih vaj je prepoznalo najpomembnejsi simbol (simbol zaenkratno uporabo), za njegov pomen pa niso bili več prepričani, ko so simbol videli na pripomočku, kjer ga niso pričakovali (dihalni balon). S pregledom literature ugotavljamo, da ima označevanje največji vpliv na varnost bolnika v kontekstu enkratne uporabe medicinskega pripomočka in sterilnosti. Novi standard o označevanju medicinskih pripomočkov iz leta 2008 prinasa nekatere novosti, ki jih predstavimo. Diskusija in zaključki: Nepoznavanje simbolov na medicinskih pripomočkih lahko vodi v ogrožanje varnosti bolnika. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih)
Keywords: medical device; Medicinski pripomočki; Ovojnine; označevanje; Simboli; symbol