Platylomia operculata Distant, 1913, a cicada that takes water from hot springs and becomes victim of the people (Rhynchota: Cicadomorpha: Cicadidae) - Boulard, Michel M. (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2008)
Samci azijskega škržada vrste Platylomia operculata Distant, 1913, skrivnostnozačutijo potrebo po pitju vode iz precej pogostih toplih vrelcev naseveru Tajske (posebno v narodnem parku Jaesorn). Do vrelcev prihajajo le ponoči, kar je nenavadno za žuželko, ki je navadno dejavna podnevi in v mraku.Ta klic, ki mu družno sledijo samci iste populacije, se konča s tragičnim zaključkom, saj postanejo obravnavani škržadi beljakovinska mana, cenjena pri Tajcih. V dodatku je podan začasen seznam škržadov Jaesornskega n.p. Še dve drugi vrsti prihajata po nekaj požirkov z blata ali vlažnega peska(prvi podatki).
Keywords: Azija; entomologija; etologija; škržati; Tajska