Social justice and equality in the Qur’an - Akhtar, Jamil (Edinost in dialog, 2024)
V članku so obravnavani nauki Korana o enakosti in socialni pravičnosti ter njihova povezanost s spodbujanjem svetovnega miru. Cilj je pojasniti temeljne ideje Korana, ki podpirajo enakost spolov, gospodarsko pravičnost in človekovo dostojanstvo, hkrati pa preučiti njihovo uporabnost v sodobnem svetu. Članek temeljito analizira koranske verze, pri čemer natančno preučuje posamezne aluzije na družbena vprašanja in njihovo zgodovinsko ozadje ter tako oblikuje kompleksne razlage. Eden glavnih ciljev je definirati povezavo med družbeno pravičnostjo, enakostjo in svetovnim mirom. Študija prepoznava in obravnava razširjene nesporazume in zgodovinske ovire, ki so ovirali uspešno uporabo koranskih načel, celo kljub bogati islamski tradiciji, ki močno poudarja te vrednote. Poleg tega ocenjuje sedanje ovire pri zagovarjanju družbene pravičnosti in ponuja rešitve. Temeljito je preučena vloga muslimanskih skupnosti in voditeljev, pri čemer so poudarjene njihove obveznosti za spodbujanje socialne pravičnosti in miru po vsem svetu. Poleg tega članek ponuja primerjalni pregled z alternativnimi verskimi in ideološkimi stališči, da bi našli skupne točke za medversko komunikacijo in sodelovanje. Članek se zaključi s predlogi, kako lahko skupnosti, vlade in zakonodajalci vključijo nauke Korana v resničnost sveta. Poudarja ključno vlogo, ki jo imata družbena pravičnost in enakost pri vzpostavljanju trajnega svetovnega miru.
Keywords: enakost; equality; global peace; globalni mir; social justice; socialna pravičnost