Traduzioni di libri per il popolo in sloveno - Žigon, Tanja (Acta Histriae, 2020)
Prispevek se ukvarja s prevodom moralistične povesti o Genovefi, ki jo je v nemščino prevedel kapucin Martin von Cochem (1630-1712), v slovenski jezik pa jo je leta 1800 najverjetneje prestavil bukovniški verzifikator Pavel Knobl (1765-1830). Uvodoma je predstavljeno zgodovinsko ozadje, čas nastanka in vsebina legende ter njena odmevnost v nemškem prostoru. Poseben poudarek je na analizi prvega prevoda v slovenščino, ki je izšel pri Ignacu Kremžarju v Kranju, pri čemer se sprašujemo, ali je besedilo v slovenščino res prestavil Knobl in v kolikšni meri je prevajalec sledil nemški predlogi.
Keywords: folk books; Genevieve of Brabant; Genovefa Brabantska; Ignacij Kremžar; intercultural relations; ljudska knjiga; medkulturni stiki; Pavel Knobl; prevod; translation