Assessment of renal function from creatinine clearance measurement and 131I-hippuran renography in cancer patients before chemotherapy - Štabuc, Borut (Radiology and oncology (Ljubljana), 1999)
Izhodišča. Koncentracija kreatinina v serumu in očistek endogenega kreatinina (CrCl) sta merili, ki se pogosto uporabljata za oceno ledvične funkcije pred predpisovanjem nefrotoksične kemoterapije. V raziskavi smo občutljivost in specifičnost ocene glomerularne filtracije brez zbiranja urina z uporabo Cockroft-Gaultove formule iz koncentracije serumskega kreatinina (CrCo) primerjali z določitvijo očistka hipurana (HC) z renografijo. Bolniki in metode. Vključenih je bilo 47 bolnikov, starih od 27 do 73 let. Pri vseh smo simultano določili koncentracijo kreatinina v serumu, CrCl, CrCo in HC pred zdravljenjem s kombinirano kemoterapijo s cisplatinom (CDDP) in pri 31 bolnikih še pred tretjim krogom kemoterapije. Koncentracije kreatinina v serumu in urinu smo določali z automatiziranim biokemijskim analizatorjem Hitachi 911. CrCl smo izračunali iz pretoka urina in razmerja med koncentracijo kreatinina v serumu in urinu ter standardizirali glede na telesno površino. Iz vrednosti serumske koncentracije kreatinina smo ocenili CrCo z uporabo Cockroft-Gaultove formule. HC smo ocenili z renografijo z 1311-hipuranom in rezultate ovrednotili glede na normalne vrednosti Oddelka zanuklearno medicino, upoštevaje starost preiskovancev. Za statistično analizosmo uporabljali določitev korelacijskih koeficientov po Pearsonu in t-test s 95% intervalom zaupanja. Rezultati. Občutljivost koncentracije kreatinina v serumu, CrCo in HC za napoved znižanega CrCl (<78 mL/min/1.73m2) je bila 41%, 68% in 46%, specifičnost pa 95%, 71% in 76%. Vrednost CoCr za oceno znižanega CrCl (občutljivost) je bila statistično značilno boljša (p=0.03) od HC. Vrednost CoCr za napoved normalnega CrCl (specifičnost) se ni statistično pomembno razlikovala od HC (p=0.3). Zaključki. CrCo in/ali HC ne moreta nadomestiti CrCl za ocenjevanje GFR pri bolnikih, zdravljenih z nefrotoksično kemoterapijo.
Keywords: Cisplatin; Creatinine; Drug therapy; Glomerular filtration rate; Iodohippuric acid; Kidney function tests; kreatinin; ledvice; Melanoma; Metabolic clearance rate; onkologija; Ovarian neoplasms; Radioisotope renography; rak (medicina); Stomach neoplasms; zdravljenje