Perioperativna možganska kap in aterosklerotične spremembe na zunajlobanjskih možganskih arterijah - Zupan, Matija (Zdravniški vestnik, 2010)
Izhodišča: Možganska kap (MK) je lahko nevaren zaplet operativnih posegov, ki pomembno poveča invalidnost bolnika, poslabša splošni izid zdravljenja in je povezana z bistveno večjo smrtnostjo in stroški zdravljenja. Pomemben dejavnik za nastanek perioperativne možganske kapi so aterosklerotične spremembe na zunajlobanjskih možganskih arterijah, pri čemer ima pomembno mesto karotidna bolezen. Karotidna bolezen predstavlja sinonim za napredovalo aterosklerozo razcepišča karotidnih arterij z zožitvijo ali zaporo zunajlobanjskega dela notranje karotidne arterije (NKA) in je pomemben dejavnik tveganja za perioperativno možgansko kap. Zadnje raziskave kažejo, da gre za zapleteno področje s številnimi protislovnimi pogledi. Pri preprečevanju in obvladovanju perioperativne MK je potreben kompleksen skupinski pristop s prilagajanjem perioperativnega vodenja bolnikov glede na njihove dejavnike tveganja in načrtovani kirurški poseg.
Keywords: Angioplastika; Angioplasty; Ateroskleroza; Atherosclerosis; Cardiac Surgical Procedures; Carotid Artery Diseases; Cerebral Arteries; Dejavniki tveganja; Endarterectomy, Carotid; Karotidna arterija, bolezni; Karotidna endarterektomija; kirurško zdravljenje; Možganska kap; Možganske arterije; Risk Factors; Srce, kirurški postopki; Stroke; zapleti