Obvezno zastopanje strank po odvetnikih v civilni pravdi? - Ude, Lojze (Pravni letopis, 2009)
V slovenskem ZPP je za zdaj uveljavljeno obvezno zastopanje stranke po odvetniku le v postopkih z izrednimi pravnimi sredstvi. V primerjalnih sistemih (Avstrija, Nemčija) je obvezno zastopanje stranke po odvetniku uveljavljeno širše. Obvezno zastopanje (razen pred najnižjimi sodišči) je v različnem obsegu uveljavljeno v gršem, italijanskem in španskem civilnem procesu, deloma tudi v francoskem in nizozemskem. Moderni civilni procesi zaradi velikega števila sodnih sporov uveljavljajo vrsto institutov, ki sicer skušajo pospešiti postopek, zahtevajo pa od strank večjo aktivnost ter pasivnost strank sankcionirajo z neugodnimi procesnimi posledicami, tudi s prekluzijo. Tak sistem so ustavna sodišča ocenila kot skladnega z ustavo. Tudi spremembe slovenskega ZPP uveljavljajo vrsto obveznosti strank in sankcije za neizpolnjevanje teh obveznosti. Zaradi tega tudi interesi strank zahtevajo, da jih zastopajo pravno kvali$cirani pooblaščenci. Seveda pa je predpogoj za uvedbo obveznega odvetniškega zastopanja tudi uveljavitev učinkovitega sistema brezplačne pravne pomoči, ki je tedaj, ko nastopajo v postopku ekonomsko različno močne stranke, pogoj za uveljavitev ustavne pravice do sodnega varstva.
Keywords: civilno procesno pravo; odvetniki; pravdni postopek; pravna pomoč