Identitetna pojmovanja - med lokalnim in globalnim - Medica, Karmen (Monitor ISH, 2004)
Implicitno razumevanje in tudi interpretiranje identitetne uganke vse bolj postaja svojevrstni stranski produkt sodobnih globalizacijskih procesov. Skozi različne interpretacije slovenskih avtorjev Južniča, Nastran-Ule, do recentnih predstavitev Baumanna, Castella, Getineta so predstavljene sodobne percepije tega fenomena. Tradicionalnemu pojmovanju identitete je dodana subjektivna komponenta. Za nacionalno identiteto pa je značilno, da postaja vse bolj hibridna in razpršena, kar pomeni, da terja nove in delno še nepoznane vzorce refleksije. Od subjektivnosti etničnih identitet do vseprisotne rutine nacionalne identitete se v sodobni družbi vse pogosteje pojavlja in vse bolj uveljavlja opcija ne-identitete oziroma nepripadanja.
Keywords: identiteta; narodna identiteta; etnična identiteta; nationalism; nacionalizem; nacionalna država