Ob 180. obletnici rojstva Simona Gregorčiča (1844-1906) - Testen Koren, Petra (Izvestje Raziskovalne postaje ZRC SAZU v Novi Gorici, 2024)
Prispevek se osredotoča na slovo od pesnika Simona Gregorčiča (1844–1906) med sodobniki. Ob trenutku njegove smrti in slovesa ponuja vpogled v panoramo preteklosti – pesnikove percepcije v tedanji družbi, ki se zrcali v objavah tedanjega tiska, s tem pa odpira tudi premislek o Gregorčičevi dediščini vse do današnjih dni.
Keywords: biografije; Časniki; Gregorčič, Simon; Književnost; kulturna zgodovina; Recepcija (umetnost); slovenski pesniki; Smrt in pokop