Bolnik pred presaditvijo krvotvornih matičnih celic in po njej - Škoda, Irena K. (Obzornik zdravstvene nege, 1998)
Presaditev krvotvornih matičnih celic je zahteven poseg za bolnika in zdravstveni tim. Zahtevnost posega anrekuje poseben postopek priprave bolnika in njegovih svojcev. V članku je opis priprave, odvzema in presaditve ter posebnosti zdravstvene nege bolnika. Zdravstvena nega je opredeljena po problemih, ki nastanejo v času pred presaditvijo in po njej. Vključuje tudi navodila bolnika po odhodu iz bolnišnice.
Keywords: bolezni; bolniki; disease; hematologija; kri; krvne celice; krvotvorni organi; nega bolnika; therapy; transplantacija; zdravljenje; zdravstvena nega