Študij zamreževanja nasičenega poliestra s heksametoksimetilmelaminom z infrardečo spektroskopijo - Leskovšek, Nevenka (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Ekološki problemi pospešujejo uporabo premaznih sredstev z nizko vsebnostjo organskih topil. V tovrstnih premaznih sredstvih se uporabljajo veziva z nizkomolsko maso, pri katerih mora v času zamreževanja nastati več novih vezi,kot pri klasičnih premazih. Cilj raziskave je bil ugotoviti vpliv temperature in količine dodanega katalizatorja na potek zamrežebvanja -OH funkcionalnega poliestra s heksametoksimetil melaminom z uporabo FTIR spektroskopije. Ugotovili smo, da istočasno poteka lahko več reakcij. Poleg transeterifikacije med hidroksi skupinami na poliestru in metoksi skupinami na melaminu, je možnih še več reakcij, ki kompetitivno potekajo ves čas segrevanja.
Keywords: premazi; poliester; zamreževanje