Nemški priseljenci v Mariboru - Godina-Golija, Maja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2016)
Maribor je imel stoletja dvojezičen značaj, pomen nemške skupnosti v mestu izpričujejo štetja prebivalstva in drugi, tudi materialni preostanki. Poleg nekaterih starih mariborskih nemških družin, ki so v mestu živele že več generacij, so se konec 19. in v začetku 20. stoletja v mesto naseljevali številni nemško govoreči priseljenci, ki so podobo Maribora zaznamovali z mnogimi kulturnimi prvinami. Avtorica v razpravi obravnava materialne sledi njihovega bivanja - predvsem v stavbarstvu in mestni arhitekturi, prehrani in oblačilni kulturi.
Keywords: kulturna zgodovina; material culture; materialna kultura; the end of 19th and the beginning of 20th century; Maribor German population; nemški priseljenci; Nemci; heritage; Maribor; 19./20.st.